Komora wypiekowa, front i maskownica wykonane są w całości z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Poszczególne elementy nie są ze sobą łączone za pomocą śrub, lecz w kosztowny i bezpieczny sposób spawane. Ponadto każdy piec COMET osadzony jest na płycie posadzkowej ze stali nierdzewnej o grubości 8 mm. Decydujące zalety, które gwarantują długą żywotność urządzenia.
Piece obrotowe COMET oferują ponadto wyjątkowo dużą powierzchnię wypiekania przy małej powierzchni instalacyjnej. W szczególnie wysokiej komorze wypiekania można seryjnie załadować wózek z 20 blachami. Przy czym nawet wówczas zachowany zostaje minimalny, gwarantujący prawidłowe wypiekanie wyrobów odstęp pomiędzy blachami wynoszący 80 mm. Dzięki temu można na tej samej powierzchni wypiekania wypiekać o 11% wyrobów więcej niż w przypadku pieców obrotowych z 18 blachami.
To, czym piec COMET się wyróżnia, jest: możliwość montowania go z trzech stron! Dzięki klapom frontowym, które w łatwy sposób można otworzyć, zyskuje się łatwy dostęp do szafy sterowniczej, układu sterowania i elementów napędowych.
Dane techniczne
Blachy 780x580 w każdej komorze
0 - 20
Blachy 600x400 w każdej komorze
0 - 16
Blachy 650x530 w każdej komorze
0 - 16
Blachy 1000x600 w każdej komorze
0 - 20
Użytkowa powierzchnia wypiekania każdej komory
2,4 - 12 m²
Szerokość x głębokość x wysokość
1230 - 1780 x 1060 - 1930 x 2625 - 2770
Wysokość garowni (Comet 05)
1000
Wysokość dolnej części korpusu (Comet 05)
1000
Blachy 780x580 w GS
0 - 10
Blachy 600x400 w GS
0 - 10
Blachy 780x580 w UG
0 - 10
Blachy 600x400 w UG
0 - 10
Zasilanie elektryczne
tak
Zasilanie gazowe /olejowe
nie
Cieplna moc przyłączowa wersji podwójnej
22,4 - 70 kW
Dodatkowa elektryczna moc przyłączowa
0,8 - 3,2 kW
Moc przyłączowa GS
1,8 - 3,2 kW
Technologia STIR
nie
Czarny
tak
Sterowanie
IQ Touch, Shopmatic lub OX