header chłodnictwo

COOL RISING

Jakość zamiast kompromisów

System COOL RISING to umożliwia - w każdej chwili wypiekanie produktów wyjmowanych bezpośrednio z chłodni. W łatwy i nieskomplikowany sposób możesz zagwarantować, że Twoje wypieki będą przez cały dzień świeże i wysokiej jakości.

Po wyrobieniu ciasta kęsy przenoszone są, bez konieczności poddawania ich wstępnemu garowaniu, do automatu z systemem COOL RISING, gdzie w jednym urządzeniu poddawane są, poprzez sterowanie programami, procesom chłodzenia i garowania.

Dzięki minimalnym różnicom temperatury pomiędzy rdzeniem a powierzchnią kęsa, zapobiega się ich wysuszeniu i skórzeniu kęsów. Kontrolowany i powolny proces chłodzenia zapewnia optymalny rozwój kęsów do osiągnięcia pożądanego stopnia wagarowania. Wszystkie enzymy i składniki odpowiedzialne za smak wypieków pracują dalej aktywnie kontrolowane parametrami urządzenia.

System COOL RISING projektowany jest indywidualnie według Państwa potrzeb i zawsze idealnie dopasowany do procesu produkcyjnego zakładu i jego wymogów.

W każdej chwili mamy do dyspozycji gotowe do wypieku produkty, które nie wymagają końcowego garowania. Stała jakość, lepszy smak i świeżość.

Delikatny proces – prosto i bezpiecznie

Kontrolowany proces chłodzenia i garownia z możliwie najmniejszą różnicą temperatury rdzenia i powierzchni kęsów.

Wydajny system zaparowania – zaparowanie świeżą wodą

Zawsze świeża woda jest rozpylana bezpośrednio na grzałki. Malutkie krople rozmieszczane są na nich równomiernie. Nie dochodzi do zjawiska „stojącej wody” – w związku z tym wykluczone zostają zanieczyszczenia komory. System COOL RISING pracuje w zakresie temperatur dodatnich, dzięki czemu dostarczenie wilgoci możliwe jest również w fazie chłodzenia.

Układ rozprowadzania powietrza zapewnia równomierność rozrostu

Wysoka wydajność chłodnicza urządzenia przy niskiej prędkości przepływu powietrza gwarantuje szybkie rozprzestrzenianie zimna w optymalnym dla kęsów klimacie otoczenia, co nie wysusza produktów.

Głębokie chłodzenie czy mrożenie szokowe staja się zbędne

W przypadku głębokiego chłodzenia wygarowanych kęsów nie można wykluczyć ryzyka związanego z kurczeniem produktów czyli później niewłaściwego otwarcia wyrobów w piecu. W zakresie temperatur ujemnych zjawiska tego można wprawdzie uniknąć, ale wyłącznie w przypadku mrożenia szokowego. System COOL RISING rezygnuje z opcji mrożenia szokowego na rzecz powolnego i sterowanego chłodzenia w odpowiednio ustawionym czasie.

Obniżenie kosztów inwestycyjnych

Za pomocą systemu COOL RISING proces garowania i chłodzenia odbywa się w tej samej komorze. Dzięki temu można zaoszczędzić koszty dodatkowego urządzenia do mrożenia szokowego.

pdfTECHNIKA CHŁODNICZA
broszura DE