14 h technologien baeckereien wachtel

Genialny system przenoszenia ciepła w piecach wsadowych i obrotowych używanych w piekarniach oraz zakładach piekarniczych.

Dzięki wysoce wydajnej powłoce ceramicznej na stropie komory lub na jej wewnętrznych ścianach poprawia się w dużym stopniu charakterystyka wypiekania pieca. Spektrum promieniowania użytej powłoki ceramicznej wykazuje maksymalne wartości w zakresie promieniowania podczerwonego 3 – 6 µ. Efekt: Poprawia się skład spektralny promieniowania cieplnego w komorze wypiekania. Specjalne, zintensyfikowane promieniowanie podczerwone charakteryzuje się tym, że przenika przez górną powierzchnię wypiekanych wyrobów i szybciej dociera do środka kęsów. Zastosowanie technologii WACHTEL ICT w piecach wsadowych lub obrotowych w znacznym stopniu usprawnia i przyspiesza przenoszenie ciepła.

225 forschung und entwicklung 2013 web

Szybciej dojrzewa wnętrze wypiekanych wyrobów i wytwarza się skórka, prędzej dochodzi również do kleikowania skrobi. Dzięki szybciej następującemu kleikowaniu skrobia może wchłonąć znacznie więcej wody. W ten sposób wyroby wiążą więcej wilgotności i cechują się mniejszymi wahaniami wagowymi. Szybciej zwiększają również swoją objętość, przy czym ich powierzchnia oraz włókna glutenowe pozostają nadal elastyczne.

Gotowy wyrób jest bardziej soczysty, można go dłużej przechowywać i później czerstwieje. Skórka nawet po wielu godzinach jest ciągle delikatna i chrupiąca. Dzięki wodzie związanej w wyrobie jego aromat jest wyrazistszy. Różnica, która ma wyraźny smak. W zależności od załączania pieca oraz rodzaju wsadu można zredukować zużycie energii o 10 do 45%.

Wypiekanie technologią WACHTEL ICT jest najlepszym rozwiązaniem dla Państwa produktów!