Komora wypiekowa, front i maskownica wykonane są w całości z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Poszczególne elementy nie są ze sobą łączone za pomocą śrub, lecz w kosztowny i bezpieczny sposób spawane. Ponadto każdy piec COMET osadzony jest na płycie posadzkowej ze stali nierdzewnej o grubości 8 mm. Decydujące zalety, które gwarantują długą żywotność urządzenia.
Piece obrotowe COMET oferują ponadto wyjątkowo dużą powierzchnię wypiekania przy małej powierzchni instalacyjnej. W szczególnie wysokiej komorze wypiekania można seryjnie załadować wózek z 20 blachami. Przy czym nawet wówczas zachowany zostaje minimalny, gwarantujący prawidłowe wypiekanie wyrobów odstęp pomiędzy blachami wynoszący 80 mm. Dzięki temu można na tej samej powierzchni wypiekania wypiekać o 11% wyrobów więcej niż w przypadku pieców obrotowych z 18 blachami.
To, czym piec COMET się wyróżnia, jest: możliwość montowania go z trzech stron! Dzięki klapom frontowym, które w łatwy sposób można otworzyć, zyskuje się łatwy dostęp do szafy sterowniczej, układu sterowania i elementów napędowych.
Dane techniczne
Blachy 780x580 w każdej komorze
0 - 20
Blachy 600x400 w każdej komorze
0 - 16
Blachy 650x530 w każdej komorze
0 - 16
Blachy 1000x600 w każdej komorze
0 - 20
Użytkowa powierzchnia wypiekania każdej komory
2,4 - 12 m²
Szerokość x głębokość x wysokość
1230 - 1780 x 1060 - 1930 x 2625 - 2770
Wysokość garowni (Comet 05)
1000
Wysokość dolnej części korpusu (Comet 05)
1000
Blachy 780x580 w GS
0 - 10
Blachy 600x400 w GS
0 - 10
Blachy 780x580 w UG
0 - 10
Blachy 600x400 w UG
0 - 10
Zasilanie elektryczne
tak
Zasilanie gazowe /olejowe
nie
Cieplna moc przyłączowa wersji podwójnej
22,4 - 70 kW
Dodatkowa elektryczna moc przyłączowa
0,8 - 3,2 kW
Moc przyłączowa GS
1,8 - 3,2 kW
Technologia STIR
nie
Czarny
tak
Sterowanie
IQ Touch, Shopmatic lub OX
Długa żywotność i wysokie bezpieczeństwo pracy to cechy wszystkich pieców obrotowych firmy Wachtel. Komora wypiekowa, front i maskownica wykonane są w całości z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Poszczególne elementy nie są ze sobą łączone za pomocą śrub, lecz w kosztowny i bezpieczny sposób spawane. Ponadto każdy piec COMPACT osadzony jest na płycie posadzkowej ze stali nierdzewnej o grubości 8 mm. Decydujące zalety, które gwarantują długą żywotność urządzenia.
W szczególnie wysokiej komorze wypiekania można seryjnie załadować wózek z 20 blachami. Przy czym nawet wówczas zachowany zostaje minimalny, gwarantujący prawidłowe wypiekanie wyrobów odstęp pomiędzy blachami wynoszący 80 mm. Dzięki temu można na tej samej powierzchni wypiekania wypiekać o 11% wyrobów więcej niż w przypadku pieców obrotowych z 18 blachami.
Wyjątkowy wentylator poprzeczny gwarantuje podczas wypiekania ponadto absolutnie równomierne rozprowadzenie ciepła i optymalną cyrkulacją powietrza. Oznacza to maksymalną wydajność energetyczną przy minimalnej prędkości doprowadzonego powietrza. W ten sposób możliwe jest uzyskanie wyników piekarniczych najwyższej jakości. W przypadku wypiekania w trybie „wsad za wsadem“ wydajny system zaparowania zapewnia w każdej chwili opcjonalną ilość pary.
Obrotowy stojak i talerz dostępne są w wyposażeniu seryjnym.
Opcjonalnie: Urządzenie podnoszące zapewnia optymalną czystość i łatwe ładowanie pieca dzięki wózkom obrotowym wsuwanym do środku na poziomie podłogi.
Dane techniczne
Blachy 780x580 w każdej komorze
16 - 40
Blachy 1000x600 w każdej komorze
0 - 40
Użytkowa powierzchnia wypiekania każdej komory
7,2 - 24 m²
Szerokość x głębokość x wysokość
1580 - 2480 x 1580 - 2380 x 2190 - 2600
Zasilanie elektryczne
nie
Zasilanie gazowe /olejowe
Tak / tak
Cieplna moc przyłączowa wersji podwójnej
70,0 - 184 kW
Dodatkowa elektryczna moc przyłączowa
2,5 - 4,2 kW
Technologia STIR
nie
Czarny
tak
Sterowanie
IQ Touch, Shopmatic lub OX
Wymiennik ciepła
„Sercem” każdego pieca obrotowego COMPACT jest: wymiennik ciepła. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja umożliwia maksymalny odbiór ciepła od elementu grzewczego dla maksymalnej wydajności. Zastosowanie ogniotrwałej specjalnej stali nierdzewnej sprawia, że wymiennik ciepła COMPACT jest szczególnie wytrzymały i pewny. Na to dajemy 3-letnią gwarancję!
Innowacyjny piec wózkowy o duszy kuchni węglowej
Jedyny w swoim rodzaju, opatentowany ceramiczny piec wózkowy R-EVOLUTION to specjalista od różnorodności wypiekanych wyrobów spełniający najwyższe wymagania jakościowe. Piec ten gwarantuje zawsze udane pieczenie, zgodnie ze starymi, tradycyjnymi zwyczajami piekarniczymi – jak w sprawdzonych starych piecach kamiennych – jednak przy równocześnie racjonalnie wydatkowanej energii, prostej obsłudze, wysokiej wydajności i inteligentnym układzie sterowania. Dostępny w wersji olejowej i gazowej.
Wyrafinowane połączenie zalet konwekcji ciepła i aktywnego promieniowania cieplnego – o zwiększonej ilości wytwarzanego promieniowania IR – zapewnia dużą różnorodność wypiekanych wyrobów, od drobnego pieczywa po duże wyroby piekarnicze, a to wszystko przy zachowaniu wysokiego stopnia powtarzalności i jakości produktu - wózek po wózku: wyroby cechują się mniejszymi wahaniami wagowymi, dłużej zachowaną świeżością, optymalną objętością, delikatnie i cudownie popękaną i wypieczoną, ale soczystą i zbrązowiałą skórką jak również wyrazistością. Wyższa specjalizacja wyrobów piekarniczych najwyższej jakości, o wybitnych walorach smakowych i aromacie bez kompromisów –przy równoczesnych oszczędnościach energetycznych rzędu 30% w porównaniu do zwykłych pieców wózkowych. W porównaniu do olejowych pieców wózkowych korzystniejsza jest również elastyczna charakterystyka pieca przy zmianie wypiekanych wyrobów.
Wewnętrzne ściany komory wypiekowej posiadają funkcjonalną ceramiczną powłokę i spełniają funkcję ogromnego i wydajnego powierzchniowego wymiennika ciepła. Firma WACHTEL opatentowała to rozwiązanie techniczne. Aby dopełnić gwarantowane bezpieczeństwo, firma Wachtel udziela pięcioletniej gwarancji na system wymiany ciepła*. Ponadto piec R-EVOLUTION gwarantuje odpowiedzialne podejście do ochrony środowiska. Różnica między temperaturą spalin a temperaturą komory wypiekowej wynosi jedynie 10 - 15°C. Dzięki wysokiemu współczynnikowi sprawności rozwiązań technicznych zastosowanych w tym piecu oraz ich maksymalnej wydajności energetycznej piekarz może zaoszczędzić zasoby i zapewnić znaczne oszczędności kosztów i energii. Strategia obniżania kosztów energii powinna zawsze rozpoczynać się od obniżania zużycia prądu. Energię, której się nie zużywa, nie trzeba w drogi sposób odzyskiwać.
Jednak to jeszcze nie wszystko: Najważniejszym elementem pieca R-EVOLUTION jest nowy, seryjnie produkowany układ sterowania IQ-TOUCH, który składa się z wytrzymałego, szklanego, kolorowego wyświetlacza dotykowego 9,2”, którego obsługa jest szybka i intuicyjna, podobnie jak w przypadku smartfonów.
* W przypadku zawarcia umowy serwisowej dotyczącej serwisowania palnika i pieca