Piece obrotowe - Wachtel Polska

Komora wypiekowa, front i maskownica wykonane są w całości z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Poszczególne elementy nie są ze sobą łączone za pomocą śrub, lecz w kosztowny i bezpieczny sposób spawane. Ponadto każdy piec COMET osadzony jest na płycie posadzkowej ze stali nierdzewnej o grubości 8 mm. Decydujące zalety, które gwarantują długą żywotność urządzenia.

Piece obrotowe COMET oferują ponadto wyjątkowo dużą powierzchnię wypiekania przy małej powierzchni instalacyjnej. W szczególnie wysokiej komorze wypiekania można seryjnie załadować wózek z 20 blachami. Przy czym nawet wówczas zachowany zostaje minimalny, gwarantujący prawidłowe wypiekanie wyrobów odstęp pomiędzy blachami wynoszący 80 mm. Dzięki temu można na tej samej powierzchni wypiekania wypiekać o 11% wyrobów więcej niż w przypadku pieców obrotowych z 18 blachami.

To, czym piec COMET się wyróżnia, jest: możliwość montowania go z trzech stron! Dzięki klapom frontowym, które w łatwy sposób można otworzyć, zyskuje się łatwy dostęp do szafy sterowniczej, układu sterowania i elementów napędowych.

pdfCOMET
broszura DE

Dane techniczne

Blachy 780x580 w każdej komorze

0 - 20

Blachy 600x400 w każdej komorze

0 - 16

Blachy 650x530 w każdej komorze

0 - 16

Blachy 1000x600 w każdej komorze

0 - 20

Użytkowa powierzchnia wypiekania każdej komory

2,4 - 12 m²

Szerokość x głębokość x wysokość

1230 - 1780 x 1060 - 1930 x 2625 - 2770

Wysokość garowni (Comet 05)

1000

Wysokość dolnej części korpusu (Comet 05)

1000

Blachy 780x580 w GS

0 - 10

Blachy 600x400 w GS

0 - 10

Blachy 780x580 w UG

0 - 10

Blachy 600x400 w UG

0 - 10

Zasilanie elektryczne

tak

Zasilanie gazowe /olejowe

nie

Cieplna moc przyłączowa wersji podwójnej

22,4 - 70 kW

Dodatkowa elektryczna moc przyłączowa

0,8 - 3,2 kW

Moc przyłączowa GS

1,8 - 3,2 kW

Technologia STIR

nie

Czarny

tak

Sterowanie

IQ Touch, Shopmatic lub OX

Długa żywotność i wysokie bezpieczeństwo pracy to cechy wszystkich pieców obrotowych firmy Wachtel. Komora wypiekowa, front i maskownica wykonane są w całości z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Poszczególne elementy nie są ze sobą łączone za pomocą śrub, lecz w kosztowny i bezpieczny sposób spawane. Ponadto każdy piec COMPACT osadzony jest na płycie posadzkowej ze stali nierdzewnej o grubości 8 mm. Decydujące zalety, które gwarantują długą żywotność urządzenia.

W szczególnie wysokiej komorze wypiekania można seryjnie załadować wózek z 20 blachami. Przy czym nawet wówczas zachowany zostaje minimalny, gwarantujący prawidłowe wypiekanie wyrobów odstęp pomiędzy blachami wynoszący 80 mm. Dzięki temu można na tej samej powierzchni wypiekania wypiekać o 11% wyrobów więcej niż w przypadku pieców obrotowych z 18 blachami.

Wyjątkowy wentylator poprzeczny gwarantuje podczas wypiekania ponadto absolutnie równomierne rozprowadzenie ciepła i optymalną cyrkulacją powietrza. Oznacza to maksymalną wydajność energetyczną przy minimalnej prędkości doprowadzonego powietrza. W ten sposób możliwe jest uzyskanie wyników piekarniczych najwyższej jakości. W przypadku wypiekania w trybie „wsad za wsadem“ wydajny system zaparowania zapewnia w każdej chwili opcjonalną ilość pary.

Obrotowy stojak i talerz dostępne są w wyposażeniu seryjnym.

Opcjonalnie: Urządzenie podnoszące zapewnia optymalną czystość i łatwe ładowanie pieca dzięki wózkom obrotowym wsuwanym do środku na poziomie podłogi.

pdfCOMPACT
broszura DE

Dane techniczne

Blachy 780x580 w każdej komorze

16 - 40

Blachy 1000x600 w każdej komorze

0 - 40

Użytkowa powierzchnia wypiekania każdej komory

7,2 - 24 m²

Szerokość x głębokość x wysokość

1580 - 2480 x 1580 - 2380 x 2190 - 2600

Zasilanie elektryczne

nie

Zasilanie gazowe /olejowe

Tak / tak

Cieplna moc przyłączowa wersji podwójnej

70,0 - 184 kW

Dodatkowa elektryczna moc przyłączowa

2,5 - 4,2 kW

Technologia STIR

nie

Czarny

tak

Sterowanie

IQ Touch, Shopmatic lub OX

Wymiennik ciepła

„Sercem” każdego pieca obrotowego COMPACT jest: wymiennik ciepła. Specjalnie zaprojektowana konstrukcja umożliwia maksymalny odbiór ciepła od elementu grzewczego dla maksymalnej wydajności. Zastosowanie ogniotrwałej specjalnej stali nierdzewnej sprawia, że wymiennik ciepła COMPACT jest szczególnie wytrzymały i pewny. Na to dajemy 3-letnią gwarancję!

Innowacyjny piec wózkowy o duszy kuchni węglowej

Jedyny w swoim rodzaju, opatentowany ceramiczny piec wózkowy R-EVOLUTION to specjalista od różnorodności wypiekanych wyrobów spełniający najwyższe wymagania jakościowe. Piec ten gwarantuje zawsze udane pieczenie, zgodnie ze starymi, tradycyjnymi zwyczajami piekarniczymi – jak w sprawdzonych starych piecach kamiennych – jednak przy równocześnie racjonalnie wydatkowanej energii, prostej obsłudze, wysokiej wydajności i inteligentnym układzie sterowania. Dostępny w wersji olejowej i gazowej.

Wyrafinowane połączenie zalet konwekcji ciepła i aktywnego promieniowania cieplnego – o zwiększonej ilości wytwarzanego promieniowania IR – zapewnia dużą różnorodność wypiekanych wyrobów, od drobnego pieczywa po duże wyroby piekarnicze, a to wszystko przy zachowaniu wysokiego stopnia powtarzalności i jakości produktu - wózek po wózku: wyroby cechują się mniejszymi wahaniami wagowymi, dłużej zachowaną świeżością, optymalną objętością, delikatnie i cudownie popękaną i wypieczoną, ale soczystą i zbrązowiałą skórką jak również wyrazistością. Wyższa specjalizacja wyrobów piekarniczych najwyższej jakości, o wybitnych walorach smakowych i aromacie bez kompromisów –przy równoczesnych oszczędnościach energetycznych rzędu 30% w porównaniu do zwykłych pieców wózkowych. W porównaniu do olejowych pieców wózkowych korzystniejsza jest również elastyczna charakterystyka pieca przy zmianie wypiekanych wyrobów.

Wewnętrzne ściany komory wypiekowej posiadają funkcjonalną ceramiczną powłokę i spełniają funkcję ogromnego i wydajnego powierzchniowego wymiennika ciepła. Firma WACHTEL opatentowała to rozwiązanie techniczne. Aby dopełnić gwarantowane bezpieczeństwo, firma Wachtel udziela pięcioletniej gwarancji na system wymiany ciepła*. Ponadto piec R-EVOLUTION gwarantuje odpowiedzialne podejście do ochrony środowiska. Różnica między temperaturą spalin a temperaturą komory wypiekowej wynosi jedynie 10 - 15°C. Dzięki wysokiemu współczynnikowi sprawności rozwiązań technicznych zastosowanych w tym piecu oraz ich maksymalnej wydajności energetycznej piekarz może zaoszczędzić zasoby i zapewnić znaczne oszczędności kosztów i energii. Strategia obniżania kosztów energii powinna zawsze rozpoczynać się od obniżania zużycia prądu. Energię, której się nie zużywa, nie trzeba w drogi sposób odzyskiwać.

Jednak to jeszcze nie wszystko: Najważniejszym elementem pieca R-EVOLUTION jest nowy, seryjnie produkowany układ sterowania IQ-TOUCH, który składa się z wytrzymałego, szklanego, kolorowego wyświetlacza dotykowego 9,2”, którego obsługa jest szybka i intuicyjna, podobnie jak w przypadku smartfonów.

* W przypadku zawarcia umowy serwisowej dotyczącej serwisowania palnika i pieca

pdfR-EVOLUTION
broszura DE