Odroczony wypiek - Wachtel Polska

 

 

A fermentation breaker makes production in the bakery more flexible. Find the right systems to control your fermentation processes here! | Proofing cells

AEROMAT - odroczony wypiek

Dla optymalnej jakości ciasta

Proces garowania ma zasadniczy wpływ na jakość wypieków. W garowni AEROMAT firmy WACHTEL można dokładnie kontrolować proces garowania ciasta. Klimatyzowana garownia wykonana jest na zamówienie, dzięki czemu można maksymalnie wykorzystać przestrzeń w pomieszczeniach. Wykorzystaj najnowocześniejszą technologię klimatyzacji, aby uzyskać pełną kontrolę nad warunkami panującymi w garowni.

Proces garowania to podstawa przygotowania kęsów ciasta przed ich wypiekiem. Piekarze definiują garowanie jako fermentację alkoholową prowadzoną przez drożdże, czyli wykorzystanie enzymów drożdży do rozdzielenia cukrów prostych na dwutlenek węgla i alkohol. Proces garowania to faza, w której kęs ciasta drożdżowego po uformowaniu ponownie wyrasta. Jest on niezbędny dla uzyskania optymalnej jakości wypieku.

Na proces garowania mają wpływ takie czynniki jak temperatura, wilgotność powietrza i czas garowania. Optymalne warunki dla procesu garowania luźnych kęsów ciasta to temperatura otoczenia 30-32 °C i 70-75 % wilgotności względnej. Podczas formowania ciasta wymagana jest wilgotność względna wynosząca od 75 do 80 %.

Garownia WACHTEL jest idealnym rozwiązaniem dla piekarzy, którzy chcą precyzyjnie kontrolować proces garowania, ponieważ atmosfera może być w 100 % kontrolowana i precyzyjnie monitorowana za pomocą mikroprocesorowych systemów sterowania. Nasze produkty tworzone na zamówienie są idealnie dopasowane do potrzeb nowoczesnej piekarni. Jako producent z wieloletnim doświadczeniem, firma WACHTEL jest idealnym partnerem w zakresie technologii wypieku. Skontaktuj się z naszymi doradcami już teraz.

Komora fermentacyjna AEROMAT w szczegółach

Dzięki pięciu modelom standardowym w różnych wersjach garownia AEROMAT oferuje właściwe rozwiązanie dla różnych wymagań przestrzennych i produkcyjnych w każdej piekarni. Dostępna jest jako garownia standardowa lub przelotowa w szerokości pojedynczej, podwójnej lub poczwórnej. Można w niej umieścić do 32 regałów. Wykonane z dokładnością co do centymetra według specyfikacji klienta zapewnia maksymalne wykorzystanie przestrzeni w piekarni.

The climate units on the back wall or the side walls ensure even humidification and temperature control in short time frames. The WACHTEL deluxe air-conditioning control allows bakers to set the temperature, humidity, proofing time and lighting simply and easily on the unit front.

The 60 mm thick floor construction and insulated stainless steel hinged doors with an all-round door seal guarantee a stable atmosphere in the proofer. The inside of the proofing units feature sturdy impact protection and an energy-efficient illuminated ceiling with shatter protection. The sturdy AEROMAT air-conditioned proofing units come with reliable tongue and groove and interlocking connections for quick installation.

The AEROMAT proofer can also be fitted with various special designs. A DEWA (ceiling/wall) flow-optimised air-flow system ensures low air velocities and homogeneous air-conditioning that does not damage the product. A powerful steaming unit with fine mist created with freshwater atomisation maximises the dough pieces’ even moisture uptake. An innovative, high-performance, flat heating unit precisely regulates the atmosphere in the proofer, so the results are even and reproducible.

Product highlights at a glance

Ideal use of space through custom-made manufacture

 

Amodern, compact floor-mounted appliance for even air-conditioning in a large space

 

Modern insulation technology with 60 mm thick, PU foam, non-CFC sandwich panels
 

Unit front made of high-grade, low-maintenance stainless steel

 

Easy-to-set air-conditioning parameters via a digital air-conditioning control in the unit front

 

Professional air-conditioning technology for perfect and continuous moisture and temperature regulation in AEROMAT special designs

Technical specifications

Technical data unit value
Max. Temperature [°C] 35
Max. rel. humanidity (Special construction) [%] 95 (99)
Height air conditioning unit (with stand) [mm] 1465 (1565)
Width Height air conditioning unit (with stand) [mm] 600 (655)
Deep air conditioner [mm] 240
Proofing room wall thickness [mm] 60
Fermentation chamber door opening (clear width): single door [mm] 750/850/1050
Fermentation chamber door opening (clear width): double door [mm] 1610/1810
Side impact protection (each) [mm] 15
Water inflow (1/2 "supply line) [l/min] 2
Voltage frequency [V [Hz]] 400/50
Control voltage [V] 230
Control voltage hygrostat [V] 24
On-site protection [A] 16
Connected load [kW] 6
     

Nie przegap tej okazji. Skontaktuj się z nami!

Broszura PDF