Mała powierzchnia instalacyjna, duża powierzchnia wypiekania!
Ergonomiczny układ elementów sterujących to już tradycja w piecach COLUMBUS. Dzięki temu rozwiązaniu obsługa codzienna pieca jest dużo prostsza.
Cała osłona pieca jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu zapewnia maksymalną higienę w pomieszczeniu piekarniczym oraz długą żywotność urządzenia. Wszystkie modele pieca można montować z trzech stron.
Dzięki małym gabarytom istnieje nadal wystarczająco dużo miejsca do swobodnego przemieszczania się ...
...lub dla większej garowni,
...lub dla większej powierzchni wypiekania.
Dane techniczne
Blachy 780x580 w każdej komorze
2-9
Blachy 600x400 w każdej komorze
4-18
Możliwa ilość komór
3-9
Użytkowa powierzchnia wypiekania każdej komory
0,96 - 4,8 m²
Szerokość
1090 - 2600
Głębokość
2380 - 3780
Wysokość
2345 - 4220
Zasilanie elektryczne
nie
Zasilanie gazowe /olejowe
Tak / tak
Cieplna moc przyłączowa wersji z 4 komorami
38 - 136 kW
Cieplna moc przyłączowa wersji z 5 komorami
46 - 158 kW
Dodatkowa elektryczna moc przyłączowa
5,5 - 9 kW
Możliwy wysuw
tak
Mono / Vario / Triomat
Tak / tak / tak (model O)
Technologia STIR
tak
Czarny
tak
Sterowanie analogowe
tak
Sterowanie
Foliowa klawiatura sterująca OX lub DMS
Technika talerzowa 2013
nie
COLUMBUS MONO
Jedna temperatura dla wszystkich komór.
Sprawdzone, klasyczne piece COLUMBUS: o podwójnej bądź potrójnej szerokości lub z 4 bądź 5 komorami.
Piece te są wyposażone w przyjazną dla użytkownika foliową klawiaturę sterującą, automatyczny generator pary oraz cyfrowy wyświetlacz wartości zadanych i rzeczywistych lub opcjonalnie w sterowanie komputerowa OX z 999 automatycznymi programami i jednym programem ręcznym. Do zestawu należy również samooptymalizujący system zarządzania energią zapewniający optymalne zużycie energii. Do zabudowanych elementów należą: wydajny generator pary, palnik z wyposażeniem oraz wytrzymały wentylator obiegowy.
Do tego każdy piec wyposażony jest w zawór wyrównujący ilość pary, klapę zaparowania oraz płyty wypiekowe.
COLUMBUS VARIOMAT
Seria produktów VARIOMAT wyposażona jest w dwa niezależne od siebie systemy grzewcze, a tym samym również w dwa oddzielnie sterowane grupy komór.
Istnieje również możliwość wyłączenia jednej z grup. Takie rozwiązanie gwarantuje elastyczne dopasowanie do zmiennych warunków pracy. Moc palników jest automatycznie regulowana zgodnie z włączoną powierzchnią wypiekania.
Dzięki temu można oszczędzić czas, energię i pieniądze.
Modele COLUMBUS-O
Genialne rozwiązanie, które sprawdza się już od ponad 20 lat.
Kanały dolotowe palników umieszczone są w górnej części urządzenia, poniżej znajdują się powierzchnie wypiekowe. Dzięki temu można w maksymalny sposób wykorzystać dostępną powierzchnię.
Do tego dochodzi jeszcze doskonały system grzania równoległego – właśnie w taki sposób tworzy się piece piekarnicze o maksymalnych powierzchniach wypiekowych, minimalnych gabarytach i ergonomicznej wysokości załadowania!
Piece dostępne są opcjonalnie z wyposażeniem MONO lub VARIOMAT.
Jeszcze więcej powierzchni wypiekania - COLUMBUS TRIOMAT
Największy model pieców wsadowych WACHTEL. Za pomocą dziewięciu komór uzyskuje się ok. 44m2 powierzchni wypiekania.
Model TRIOMAT umożliwia wypiekanie wyrobów w trzech zakresach temperatur. W trakcie pracy do komór ładuje się najpierw trzy wsady, przy czym charakterystyka wypiekania ustawiona jest według pierwszej włączonej komory w celu zachowania prawie równego stopnia wypiekania. Następnie załadowywana jest kolejna grupa komór, którą uruchamia się tym samym bądź innym programem.
Wyposażenie opcjonalne:
- Turbina WACHTEL
- ICT (INFRARED CERAMIC TECHNOLOGY)
- Komory z płyt kamiennych